10% van de Nederlanders heeft voetklachten

platte_voet
holle_voet

Waarom hebben mensen met een holle voet eerder een steunzool nodig dan mensen met een platte voet?

Naar aanleiding van een artikel op Gezondheidsnet, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Niki Stolwijk aan het Radboud UMC, dat een platte voet minder snel voetklachten heeft, dan iemand met een holle voet. 10% van de Nederlanders kampt met voetklachten.

In het onderzoek duidt men met name op de platte (Afrikaanse )voet.

Dat is opvallend, aangezien het voor Afrikaanse mensen veel gangbaarder is om grote afstanden te lopen. Bovendien lopen zij vaak op blote voeten of op versleten schoenen.

In haar onderzoek, dat zij uitvoerde vanuit de Sint Maartenskliniek, vergeleek Stolwijk een groep volwassenen uit Malawi en Nederland. Ze keek naar verschillen in de vorm van de voet en naar de afwikkeling en drukverdeling van de voet tijdens het lopen. Het blijkt dat Malawiaanse deelnemers een relatief platte voet hebben ten opzichte van de hollere voeten van Nederlanders.

Ook zag ze dat mensen uit Malawi hun middenvoet langer en hun voorvoet minder lang belasten tijdens de afwikkeling. Daarnaast hadden de Afrikanen tijdens het lopen een significant lagere druk onder de hiel en de voorvoet.

Volgens Stolwijk belasten Nederlanders hun voorvoet meer en langer tijdens het lopen.
Het voordeel van de Afrikaanse voetbelasting is dat de druk gelijkmatiger verdeeld wordt over de voet. Dat kan voetklachten wellicht voorkomen.

Volgens stolwijk maken steunzolen het voetoppervlak ook groter waardoor de druk gelijkmatig verdeeld wordt over de voet.

Het in kaart brengen van informatie over de verdeling van druk onder de voet van mensen met en zonder voetklachten helpt ons als behandelaars om de aard en de ernst van de klacht beter in te schatten. Om vervolgens ook beter en objectiever te kunnen vaststellen of de behandeling werkt.

In de toekomst hopen we dan ook met videobeelden en met een drukmat een nog beter beeld te krijgen hoe het looppatroon van een cliënt met voetklachten is en hoe de druk onder de voet verdeeld wordt.

De voorvoetklachten die binnen onze praktijk vaak voor komen zijn onder andere: spreidvoet, capsulitis, Mortons neuralgie, likdoorns, wratten, overmatige eeltvorming, hamer –en klauwtenen, hallux valgus.

Binnen Pododynamic kunnen we voorvoetklachten voor een groot deel oplossen of voorkomen door een steunzool te maken die de voorvoetboog ondersteunt en corrigeert.


Nog geen reactie(s).

Plaats een reactie

You must be Ingelogd om een reactie te plaatsen.